MKE Kırıkkale: Ülkemizin İlk Tank Denemesi

Okuma Süresi 3 dakika

Merhabalar bugün ülkemizin ilk tank denemesi daha doğrusu projesine MKE Kırıkkale 1943’e bakacağız buradan da anlayacağımız üzere Altay tankı ilk denememiz değil. Bizim Altay’dan 69 sene önce yaptığımız deneme maalesef prototipte kalmıştır. Bunun nedeni Marshall planı’dır. Başlangıcı fazla uzatmadan yazımıza geçelim ama ilk önce belli kavramları açıklayalım.

Tank

Tanklar son 100 yılda savaşlarda ortaya çıkmıştır ve hepinizin bildiği üzere savaştaki en görkemli araçlardır ve ilk tank Mark I ‘dan günümüze gelmişlerdir.

Marshall Planı

Ülkemizi mahvetmiş tank uçak üretimimizi,sanayimizi yok etmiş bizi dışa bağımlı hale getiren bu plan 1947’de önerilmiş 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe konmuş ABD kaynaklı, amacı Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin Sovyetler Birliği’ndeki satın alımlarını azaltmaktır yani antikomünist bir yardım paketidir.Ayrıca Nuri Demirağ uçak fabrikası, TOMTAŞ Kayseri uçak fabrikası, Şakir Zümre mühimmat fabrikası kapatıldı. Nuri Killigil silah ve mühimmat fabrikası ve daha niceleri bu plan yüzünden kapatılmıştır.

MKE Kırıkkale 1943

İşte geldik herkesi ilgilendiren bölüme bu bölümde ilk prototipimiz nasılmış inceleyelim fakat incelememiz biraz kısa olacak çünkü çok az bilgi bulunmakta bu prototip ile ilgili.

Türkiye’nin ilk metalurji mühendisi,Selahattin Şanbaşoğlu (1907-1995) ilk tank yapılışını şöyle anlatmıştır:

“1940’ta, kendi girişimimizle tank yaptık. Bunun sadece Ford motoru dışarıdan geldi. Dizaynı bizimkilerindir. Tipi kendimize mahsustur. Kamil, Necati filan yaptılar. Zırh levhası, topu, paleti, aktarma organları hepsi bizim üretimimiz. Bu tank, 1946’da Cumhuriyet Bayramı töreninde resmî geçitte yer aldı. Amerikan yardımı başlayınca hazırcılık ve kolaya kaçma başladı.”

ALTAY

MKE Kırıkkale 1943 prototipte kaldığı için size ekstra olarak bu tankı da yazmak isterim.

Türkiye’de geliştirilen 3+ nesil ana muharebe tankı Altay MİTÜP’in bir projesidir ve yapılan toplantılar sonucu baş firma Otokar belirlenmiştir ismini Fahrettin Altay’dan alır yardımcı firma Güney Koreli Rotem’dir.

Özellikleri

  • Motor (belli değil)
  • 65 ton civarı fakat modellerine göre faklılık gösterebilir.
  • İlk başta 250 adet toplam 1000 adet üretilmesi isteniyor
  • Bor Karbür bazlı tam olarak bilinmeyen zırh.
  • MKEK 120 mm ytvsiz top.
  • Aracın Volkan-III tank atış kontrol sistemini kullanması bekleniyor.
  • Prototip tesleri 2012’de bitmiştir.
  • 2023 yılı civarında seri üretime geçirilmesi düşünülüyor.
  • Askeri kaynaklarda en iyi 20 tank arasına gireceği tahmin ediliyor.

Yorumum

İnşallah Altay projesi seri üretime geçilir ve geçmişte yaptığımız hataları yapmayız. 2 tank da üretildiği dönemin tankları seviyesinde ve yerlilik oranları %50-%80 arasındadır ayrıca bir örnek vereyim, M1 Abrams ABD ana muharebe tankının topu ve tareti Almanya’nın ve bazı malzemeleri Türkiye’de üretilmektedir yani hiçbir şey %100 yerli olamaz tabi ki bu benim kendi görüşüm. Bu yazımızı okuduğunuz teşekkürler.

Arkadaşlar bugün MKE Kırıkkale 1943 ve Altay’a göz attık. Daha önceki makalemiz https://shakeandtech.com/mercedes-markasinin-kisa-gecmisi/ makalesini okumayı unutmayın!

Bize bu incelememizde yararı olduğu düşündüğüm https://www.ilhamipektas.com/ilk-turk-tanki-mke-kirikkale-1943/ adresine de göz atabilirsiniz!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.