Kenevirden Araba

Okuma Süresi 2 dakika

Günümüzde çevre dostu “yeşil” arabalar gitgide popülerleşirken bunu 80 sene önce arabanın mucidi Henry Ford kenevirden araba yaparak başarmıştı. İyi de kenevir yasak değil mi? İşte hadi gelin bu soruyu cevaplayalım.

Kenevirin Kullanım Alanları ve Üretimi

Yasaklanmadan önce en büyük üretim bitkisi Kenevir hakkında halk arasında kenevir bir işe yaramaz uyuşturucu gibi tabirler görmüşsünüzdür. Peki gerçek bu mu? Tabi ki hayır aslında kenevir çok yararlıdır. Örnek verecek olursak kağıt üretimi, oksijen üretimi,gıda maddesi, ilaç sanayisi ve Henry Ford’un arabası vs. Ayrıca üretimi çok kolaydır, verimlidir, hızlı büyür.

Kenevirin Yasaklanması

Kenevir aslında uyuşturucu muhabbetinden yasaklanmadı bir çıkar uğruna yasaklanmıştı. Hearts, Rockefeller, Mellon gibi zengin iş adamlarının en büyük düşmanlarından birisiydi kenevir yani yasaklanması gerekiyordu ama yasaklanamıyordu çok verimliydi fakat her güzel şeyin çoğunlukla sonu vardır.Bir seçimde Başkan Hoover hazine bakanı olarak Mellon’u seçti ve yapılan toplantılarla kenevir yasaklandı ayrıca marihuana sözcüğüyle birlikte keneviri, insanların beynine, zehirli bir uyuşturucu olarak gösterdiler.

Ford’un Arabası

Ford'un kenevirden arabası
Ford’un kenevirden arabası

Ford’un bir fikri vardı.Arabalar metal, plastik ile yapılıp petrol ile gidiyordu ve bu kaynakların sahibi Ford’un rakiplerindendi. Ford düşmanımın düşmanı benim dostumdur diyerek kenevir içerikli biyoplastikten araba yaptı. Bu araba çok dayanıklıydı. Camına ve gövdesine balyoz ile vurulmuş fakat araba da çizik dahi olmamıştı. Bu araba biyodizel ile çalışacaktı fakat bu arabanın yapılışından(1941) kısa bir süre sonra kenevirin üretimi yasaklandı böylece Ford’un ürettiği kenevirden araba ve biyodizelin ana kaynağı yasaklanmış oldu sonuç olarak bu fikirden vazgeçildi. Bu arabadan bir tane bulunduğu için hiçbir bilgisi vs. bulunmamakta. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz!

Daha önceki makalemiz olan https://shakeandtech.com/vecihi-hurkus-un-hayati-bastayyareci/ makalesini okumayı unutmayın!

2 yorum


  1. Tebrikler, güzel bir yazı olmuş.


    1. Desteğiniz için çok teşekkür ederiz.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.